Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ORTAK SANAYİ BÖLGESİ IĞDIR A

İran ile Organize Sanayi Bölgesi Iğdır’a
2010-07-22 - 08:42

Türkiye ile İran arasında 'ortak sanayi bölgesi' kurulması planı netleştikten sonra sınırı olan iller arasında kıyasıya bir rekabet ve lobi çalışmaları başlamıştı. Ortak sanayi bölgesi için İran ile sınırı olan Van, Iğdır, Ağrı ve Hakkari illeri yarışıyordu.

Iğdır'ın tercih edilmesinin ana sebeplerinden biri de şehrin Ermenistan ile olan sınırı. Bölgedeki işadamları Iğdır'ın Türkiye, İran ve Ermenistan'a olan sınırlarının en büyük avantajı olduğu görüşünde. Şehrin aynı zamanda Azerbaycan ile de sınırı var. Iğdır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Kamil Aslan, şehrin konum olarak dört ülkeyi biraraya getirdiğini belirterek, "Iğdır'ın Azerbaycan, İran ve Ermenistan ile sınır var. Bu üç sınır da yapılacak yatırımlar açısından oldukça önemli. Bunun dışında Karadeniz limanlarına olan yakınlığı da eklenince lojistik olarak iyi bir konumda yer alıyoruz" dedi. Iğdır'da düşünülen bölge Dilucu civarı. İran tarafında ise Boralan, Sarısu, Razi ve Kozeresh bölgeleri ön plana çıkıyor. İran ile pek çok alanda işbirliğini öngören mutabakat zaptı Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile İran'ın Sanayi ve Madenler Bakanı Ali Akbar Mehrabian tarafından imzalanmıştı. Tarafların oluşturduğu 'Ortak İzleme Komitesi' yer tespiti çalışmasını yaptı. Yapılan anlaşmada İran tarafının elektrik ve doğalgaz akışını yapacağı, Türkiye'nin ise altyapı ile teknoloji transferini sağlayacağının altı çizilmişti.

Iğdır'da sanayi bölgesine uygun büyük araziler bulunduğunu ve rakımın da diğer illere göre daha düşük olduğunu dile getiren Kamil Aslan, "Bir sanayi bölgesi kurulumu için 40-50 bin dönüm arazi düşünülüyor. Bizim o bölgede 173 bin dönüm alan var" dedi.


Iğdır'da sanayi bölgesine uygun büyük araziler bulunduğunu ve rakımın da diğer illere göre daha düşük olduğunu dile getiren Kamil Aslan, "Bir sanayi bölgesi kurulumu için 40-50 bin dönüm arazi düşünülüyor. Bizim o bölgede 173 bin dönüm alan var" dedi.

Dört bölge aday oldu, Ağrı ikinci seçildi

1.Iğdır Dilucu bölgesi ve civarı
2.Ağrı Gürbulak beldesi ova mevkiindeki alan ile Doğubayazıt ilçesi, Uzunyazı ve Kargakonmaz köyleri
3.Van Saray İlçesi, Kapıköy bölgesindeki alan ile Başkale İlçesi Gelincik bölgesindeki alanı
4.Hakkâri'nin Yüksekova İlçesi'nin 10 km. kuzeydoğusundaki arazi ile Akpınar Köyü Mevkii.


Kaynak: www.igdirli.com Bu haber  1879  kere okundu
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
Bu Kategoriye Ait Diğer Haberler
Iğdır OSB Mütevelli Heyeti Vali Amir Çiçek Başkanlığında Odamızda Toplandı ITSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI KAMİL ARSLAN’DAN BAYRAM MESAJI!!!!! ITSO’DAN AFRİKAYA YARDIM ELİ!!!!!!! Iğdır Ticaret ve Sanayi Odasından Yeni Bir Hizmet ITSO, ŞEKERBANK "ÜRETKEN PAKET" KREDİ PROTOKOLÜ ITSO ÜYELERİNE AİDAT AFFI İHRACATA YÖNELİK SEMİNER İHTİYAÇ SAHİBİ VATANDAŞLARA YARDIM PAKİSTAN SEL FELAKETİ KAMPANYASI MHP HEYETİNDEN ZİYARET

Üye Paneli

Faydalı linkler

Anket