Sigorta Acenteleri Levha Kayıt İşlemleri

5684 Sayılı Sigortacılık Kanununun Geçici 7.Maddesinde “Sigorta Acenteleri bu Kanunun yayımından itibaren bir yıl içinde Müsteşarlıktan uygunluk belgesi almak ve TOBB Levhasına kayıtlı olmak zorundadırlar. Bu zorunluluğu yerine getirmeyenler sigorta acenteliği faaliyetinde bulunamaz”denilmektedir. Söz konusu Kanun 14 Haziran 2007 tarihinde yürürlüğe girdiğinden bir yıllık süre 14 Haziran 2008 tarihinde sona ermektedir. Bu nedenle bu Kanuna bağlı olarak çıkartılan “Sigorta Acenteleri Yönetmeliği”nin yürürlüğe girdiği 14 Nisan 2008 gününe kadar firmaların tescil işlemlerini tamamlamış olan Sigorta Acenteleri için Odamıza 20 Mayıs 2008 tarihinden itibaren başvuracaklardır.

Getirilmesi zorunlu belgeler ve EK’leri aşağıda sunulmuştur.

İlimizde faaliyet gösteren “Sigorta Acenteleri”nin, Sigorta Acenteleri Yönetmeliği çerçevesinde uygunluk belgesi ve levhaya kayıt işlemlerine ilişkin açıklama:

• 15 Mayıs 2008 tarihinden itibaren belirtilen http://www.sigorta.org.tr/aeks.php sitesinden sigorta acentelerinin “Uygunluk Belgesi ve Levhaya kayıt” için internet ortamında ön başvuru işlemini tamamlamaları ve sonrasında mevzuat gereği istenilen evrakları ile birlikte Odamız İç Ticaret Müdürlüğü’ne bizzat müracaat etmeleri gerekmektedir.

• Odamız yetkilileri 20 Mayıs 2008 tarihinden itibaren gelen evraklar doğrultusunda Sigorta Acentesince internet ortamında yapılmış olan ön başvuruyu inceleyecek, evrakları tamam ve mevzuata uygun olan başvurulara onay verecektir.

• Sürenin kısıtlı olması ve acente sayısının fazlalığı sebebiyle Odamıza yoğun bir başvuru olacağı tahmin edilmektedir. Bu sebepten acentelerin ön başvurularını müteakip Odamıza müracaatları öncesinde kendilerinden istenilen evrakları eksiksiz bir şekilde Oda’ya sunmaları büyük önem arz etmektedir.

• Eksik evrakla yapılan müracaatlar kesinlikle işleme alınmayacak ve uygunluk verilmeyecektir.

İlgililere önemli hatırlatma:

Bilindiği üzere 14 Haziran 2008 tarihi mesai saati bitimine kadar acentelerin uygunluk belgesi ve levhaya kayıt işlemleri için başvurularını tamamlamış olmaları gerekmektedir. Bu süre yasal zorunluluk içermekte olup, aksi halde müktesep haklar kaybedilecektir.